Bijzondere gast op 50-jarig jubileum van muziekpedagoog

Op de dag dat de 71-jarige Heemsteedse Amir Pool vijftig jaar als muziekpedagoog actief is, kreeg hij een bijzondere gast op bezoek.

De 59-jarige Her Grimbergen was de eerste leerling van de destijds 21-jarige docent, die viool en piano studeerde aan het Amsterdamsch Conservatorium. In het ouderlijk huis van Amir in Bloemendaal kreeg Her op 6 april 1966 zijn eerste pianoles.

“Mijn ouders waren beiden muzikaal en het was vanzelfsprekend dat ik een muziekinstrument zou gaan bespelen,” vertelt Grimbergen. “Mijn ouders adviseerde mij om pianoles te nemen maar ik had voorkeur voor de viool. Na een jaar pianoles ben ik dan ook overgestapt. De strijkstok was weliswaar te lang voor mij, maar daar wist Amir een oplossing voor: hij plakte een deel van de stok af. Het geduld van Amir, zijn altijd goede humeur en de sfeer bij de huiskamerconcerten hebben er aan bijgedragen dat ik met veel plezier 11 jaar de lessen volgde. Het secuur uitschrijven van de oefeningen op de notenbalk en de vingerzettingen staat mij nog bij.”

Nog steeds is de in Amsterdam woonachtige Grimbergen actief in de muziek. Naast zijn werk als trainer en adviseur voor het bedrijfsleven zingt hij in een vocaal octet en speelt hij huiskamermuziek in een pianotrio. “Tijdens optredens zoek ik onbewust naar de sfeer zoals die bij de huisconcerten bij de familie Pool heerste.”

Broer Pieter werd als 7-jarige de tweede leerling van Amir. “Pieter heb ik opgeleid voor het toelatingsexamen van het Amsterdamsch Conservatorium. Met mijn vrouw -zangdocente Marja- ging ik eerst op gesprek bij de ouders van Pieter, omdat die aanvankelijk andere studiekeuzes voorstonden. Pieter is een redelijk bekende beroepsmusicus.”

Er is wel iets veranderd in de afgelopen vijftig jaar. “Muziekles hoort minder bij de opvoeding, kinderen hebben meer afleiding dan in het verleden en omdat de ouders vaak beiden werken is er ook minder ‘begeleiding’ bij het oefenen. Maar het plezier van de leerlingen tijdens de lessen is onveranderd en daarom blijft ik ook lesgeven tot ik niet meer kan,” aldus Amir.

Bron: Dichtbij.nl

Leave a comment

name*

email* (not published)

website